Για τη σελίδα αυτή



Για τα χωριά της Γορτυνίας, για τον Πάρνωνα, για τις Καρυές ή την Καστάνιτσα βρίσκεις πληθώρα πληροφοριών στο ίντερνετ. Πληκτρολογώντας Άγιος Πέτρος Αρκαδίας ή Κυνουρίας τα αποτελέσματα που έχεις είναι χιλιο αντιγραμένα αρθράκια από ταξιδιωτικά υποτίθεται sites, με πλήθος ανακριβειών, άσχετες φωτογραφίες και πληροφορίες 20ετίας. Για το κεφαλοχώρι της περιοχής, δεν πάρθηκε πρωτοβουλία να φτιαχτεί ένα ενημερωμένο site με στοιχεία γεωγραφικά, ιστορικά και τουριστικά. Ούτε από ντόπιους, ούτε από Αθηναίους, ούτε από συλλόγους εδώ και εκεί. 

Η δικιά μου εξήγηση

Ο Άγιος Πέτρος εδώ και 40 χρόνια στέκεται στην σκιά του μοναστηριού της Μαλεβής. Ενός μοναστηριού που το ξέρει όλη η Ελλάδα ή τουλάχιστον όλη η θρησκευάμενη Ελλάδα. Τα πούλμαν των ημερίσιων εκδρομών από Αθήνα και άλλες πόλεις αποτελούν κανονικότητα μέχρι σήμερα. Μια σίγουρη πηγή εσόδων για τους μαγαζάτορες του χωριού. Μια κανονικότητα που λίγα ορεινά χωριά έχουν. Μια ευχή και κατάρα μαζί. Ευχή γιατί η Μαλεβή αποτελεί τον κύριο λόγο που το χωριό παραμένει αρκετά ζωντανό καθόλη την διάρκεια του χρόνου, έμμεσα δίνει εισόδημα σε αρκετό κόσμο και οι πιστοί διαδίδουν στόμα με στόμα αυτά που είδαν στον βόρειο Πάρνωνα (τουλάχιστον στην φιξαρισμένη διαδρομή που πραγματοποιούν) καθιστώντας τον Άγιο Πέτρο διάσημο σε όλη την Ελλάδα. Κατάρα γιατί ο θρησκευτικός τουρισμός έχει κρατήσει αυτό το μέρος δεμένο πάνω στα πούλμαν και στη χρέωση με το κεφάλι και έχει οδηγήσει στην έλλειψη νέων πρωτοβουλιών σε σχέση με την τουριστική κίνηση της περιοχής. Πιστεύω ότι η έλλειψη ενός site ή έστω blog για το χωριό, η μέχρι πολύ πρόσφατα απουσία εκδηλώσεων με πολιτιστικό ή περιβαλλοντικό χαρακτήρα, οι ανενεργοί σύλλογοι αγιοπετριτών, η μη ύπαρξη σηματοδοτημένων μονοπατιών, δραστηριοτήτων στη φύση και ανθρώπων που να τρέξουν τέτοιου είδους δραστηριότητες, το εγκαταλειμμένο κτίριο του εργοστασίου, ο κλειστός πύργος του Τρικαλίτη, το άγνωστο Κάστρο της Ωριάς και πολλά ακόμα είναι αποτελέσματα αυτής της θρησκευτικής επιρροής. Τέτοιου είδους πράγματα πιστεύω ακράδαντα ότι θα βοηθούσαν το χωριό. Όχι για να γίνει must τουριστικό θέρετρο. Αυτό ούτε γίνεται ούτε θα το ήθελα. Το σημαντικό είναι να παραμείνει ένας ζωντανός τόπος πρώτα από όλα για τους ίδιους τους κατοίκους του και δευτερευόντως αυτή η ζωντάνια να αποτελεί κίνητρο για ανθρώπους να το επισκεφτούν και να το γνωρίσουν. 

Στο προκείμενο

Η καταγωγή μου είναι μόλις κατά το 1/4 από τον Άγιο Πέτρο. Συγγενείς δεν έχω, ιδιοκτησίες επίσης. Είναι παράξενο το πως έχω αναπτύξει τέτοια σχέση με αυτόν τον τόπο. Όλο αυτό ξεκίνησε από τον παππού όμως που αν και Λειβαδίτης μαγεύτηκε από το χωριό της γιαγιάς και αγόρασε σπίτι. Το blog αυτό αποτελεί ας πούμε έναν φόρο τιμής στο μέρος αυτό, στο κόλλημα που έχω. Δεν είναι επαγγελματικό και δεν έχουν ξοδευτεί λεφτά παρά μόνο χρόνος και μεράκι για να δημιουργηθεί. Αυτό το blog φτιάχτηκε ώστε όταν κάποιος πληκτρολογεί Άγιος Πέτρος Κυνουρίας να του βγάζει φωτογραφίες και πληροφορίες ουσιαστικές για το χωριό και τον Πάρνωνα. Να επισκέπτεται το χωριό και να μην το βλέπει απλά ως στάση πριν πάει στην Μαλεβή ή σε κάποιο άλλο πολυδιαφημισμένο χωριό. 


Το blog αυτό δεν έχει καμία σχέση με πρόσωπα, δημάρχους και παρατάξεις. Δεν έχει καν σχέση με επιχειρηματίες και συμφέροντα. Ούτε γνωρίζει κουτσομπολιά και έριδες. Το blog αυτό δεν είναι διαφήμιση για να προσελκύσει "τουρίστες". 


2 σχόλια:

  1. Υπάρχει κάποιο μέϊλ για αποστολή υλικού για δημοσίευση;Συγχαρητήρια για την προσπάθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι μπορείς να στείλεις στο zumurito@espiv.net
      Με συγχωρείς για την καθυστερημένη απάντηση

      Διαγραφή