29 Δεκ 2011

Ασφάλτινη Διαδρομή 1 (Καταφύγιο Πάρνωνα)

Θα ξεκινήσουμε παρουσιάζοντας μια απο τις πολλές διαδρομές που μπορεί ο περιηγητής να κανει στην γύρω περιοχή έχοντας σαν ορμητήριο τον Άγιο Πέτρο.

Διαδρομή 1- Καταφύγιο Πάρνωνα, αποσταση~17χλμ, άσφαλτος

Η πιο κλασική διαδρομή για κάποιον που έρχεται πρώτη φορά στο χωριό αλλά και για τους πιο ''κλασικούς'' επισκέπτες είναι αυτή προς το ορειβατικό καταφύγιο του ΕΟΣ Σπάρτης που βρίσκεται στην καρδιά του Πάρνωνα σε Λακωνικό έδαφος. Προτείνεται για μια πρώτη γεύση της περιοχής λόγω της ευκολίας της αλλά και της διάσχισης ενός πολύ όμορφου τοπίου σε όλο το μήκος της διαδρομής.


Ακολουθούμε κατεύθυνση προς Άστρος και μέσα απο ένα κατάφυτο σκηνικό γεμάτο καστανιές, πλατάνια και λίγες καρυδιές αφήνουμε πίσω το χωριό. Περνάμε απο το γεφύρι της Άννας πάνω απο την κεντρική κοίτη του ποταμού Τάνου και βρισκόμαστε απέναντι απο το χωριό έχοντας πανοραμική άποψη. Σύντομα στρίβουμε στις ταμπέλες για Βαμβακού,Καστάνιτσα,Καταφύγιο και ανηφορίζουμε.

Ο συγκεκριμένος δρόμος μέχρι πριν κάποια χρόνια (λίγο πάνω απο 10) ήταν χώμα και μάλιστα ειδικά το χειμώνα απροσπέλαστος απο λάσπες και χιόνια. Γύρω στο 2000 ασφαλτοστρώθηκε το βασικό δίκτυο δρόμων του Πάρνωνα και απο τότε άρχισε μια αρκετά έντονη τουριστική κίνηση τλοσο στα χωριά όσο και στις μέχρι ρπότειονος παρθένες περιοχές του βουνού. Μάλιστα το Σεπτέβριο του 2000 ξέσπασε και η πυρκαγιά που ξεκίνησε μεταξύ Καρυών και Αγιού Πέτρου και επεκτάθηκε, αποτελέσματα της οποίας βλέπουμε ακόμα και σήμερα στα πρώτα ανηφορικά χιλιόμετρα της διαδρομής απο τη διασταύρωση και μετά.



Η βλάστηση έχει αρχίσει να αλλάζει σε έλατα και μαυρόπευκα ενώ συνεχίζουμε και κινούμαστε στη πλαγιά του ποταμού Τάνου. Αριστερά μας έχουμε κάποιες κορυφές του Πάρνωνα ενω δεξιά μας βλέπουμε τα αποτελέσματα της ανάπτυξης. Τα λατομεία συνεχίζουν και τρώνε το βουνό δίνοντας βέβαια εργασία σε αρκετούς κατοίκους της περιοχής. Έχουμε πιάσει ήδη υψόμετρο και περνάμε την κλασική στροφή με την κλασική ταμπέλα (ορια διαμερίσματος Αγίου Πέτρου) και την κλασική βρύση για τους τοπικούς τουλάχιστον. Απο δώ και πέρα δεν έχουμε την όμορφη πανοραμική θέα αλλα αντ' αυτού χωνόμαστε μέσα στη καρδιά του δάσους και παίρνουμε μια πρώτη ιδέα για τις ομορφιές του Πάρνωνα. Πανύψηλα μαυρόπευκα κυρίως αλλά και έλατα στέκονται και στις δύο μεριές του δρόμου και δεν μας αφήνουν να παρατηρήσουμε τις κορυφές του Πάρνωνα στα αριστερά μας ενώ διάφοροι μυστήριοι χωματόδρομοι ανοίγονται δεξιά και αριστερά προκαλώντας. Ένας απο αυτούς οδηγεί και στο γνωστό οροπέδιο του Πάρνωνα δίπλα στην κορυφή μετα απο αρκετά χιλιόμετρα. Στα 15 περίπου χλμ απο το χωριό θα συναντήσουμε διασταύρωση η οποία αριστερά οδηγεί ακόμα πιο βαθειά στο βουνό και στα υπόλοιπα χωριά ενώ δεξία μετα απο 2 ανηφορικά χιλιόμετρα στο καταφύγιο.

Το καταφύγιο εμφανίζεται μπρόστα μας επιβλητικό. Βρισκόμαστε σε υψόμετρο 1420 μέτρα στη θέση Αρνόμουσγα και έχουμε εξαιρετική θέα προς τις κρυφες του Πάρνωνα. Το καταφύγιο δώθηκε σε λειτουργία το 1973 και ήταν δωρέα του Ελληνοαμερικάνου George Pierce. Μπορεί να φιλοξενήσει ως 34 άτομα, δεν έχει ηλεκτρικό όμως έχει τζάκι, σόμπα και γκάζι για μαγείρεμα. Επίσης έχει δεξαμενές για νερό. Περισσότερες πληροφορίες για το καταφύγιο και τη διαμονή σε αυτό μπορείτε να προμηθευτείτε απο τον ΕΟΣ Σπάρτης και απο εδώ http://www.parnonas.com/index.php?c_id=190
Η θέα απο το καταφύγιο

Μερικά μέτρα πριν το καταφυγιο θα είδατε έναν μεγάλο κενό χώρο που σήμερα έχει μετατραπεί σε αυτοδημιούργητο φυτώριο πεύκων και ελάτων αλλά είναι πρώην γήπεδο ποδοσφαίρου που τοπικές ομάδες χρησιμοποιούσαν παλιότερα για τις καλοκαιρινές προπονήσεις τους. Απο το γήπεδο και ακολουθώντας τον χωματόδρομο δεξιά βγαίνετε σε έναν χώρο πικνικ που το δασαρχειό κάποτε αξιοποίησε φτιάχνωντας ξύλινα τραπεζάκια τα οποία πλέον έχουν διαλυθεί. Παρολαυτά ακόμα και σήμερα παραμένει ιδανικός χώρος για να κάνετε μια στάση, να πιείτε νερό απο την χτιστή πηγή και να φάτε. Οι μυρωδιές του δάσους, το ατελείωτο πράσινο και η θέα προς τις κορυφές του Ταυγέτου είναι πρόσφορο πακέτο! Στο ίδιο μέρος μπορείτε να βρεθείτε και απο ένα μονοπατάκι που ξεκινάει απο το καταφύγιο περπατώντας για 3 λεπτά.


Το καταφύγιο είναι επίσης πέρασμα για το μονοπάτι που ξεκινάει απο δυτικά απο το χωριό Βαμβακού και φτάνει στο οροπέδιο του Πάρνωνα και την κορυφή Μεγάλη Τούρλα(γύρω στις 3 1/2 ώρες απο το καταφύγιο) ενώ ο χωματόδρομος αριστερά απο το γήπεδο διασχίζει το πυκνό δάσος και καηφορίζει στη Βαμβακού.
Το πρώην γήπεδο στα 1400 μέτρα υψόμετρο

Τα τελευταία χρόνια με την ασφαλτόστρωση πολύς κόσμος επισκέπτεται το καταφύγιο, διαμένει, κάνει πικνίκ, ψήνει, κατασκηνώνει, διασχίζει τα μονοπάτια κλπ.. Όλα αυτά είναι καλά ως το σημείο που δεν αλλοιώνουν το φυσικό τοπίο. Δυστυχώς η συνείδηση των επισκεπτών (ντόπιων και ξένων) δεν είναι ιδιαίτερα ισχυρή και πολλές φορές ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες το δάσος έχει αρκετά σκουπίδια ενώ η σιγουριά για τον έλεγχο της φωτιάς για ψήσιμο σε ένα τόσο πυκνό δάσος προβληματίζει.

Σημειώσεις
-Αν και ο Πάρνωνας δεν έχει μεγάλη ετήσια χιονοκάλυψη το μεσο υψόμετρο της συγκεκριμένης διαδρομής είναι αρκετά υψηλό και άρα το χιόνι δεν παίζει ρόλο outsider. Αν και ο χειμώνας έχει τη γλύκα του η καλύτερη εποχή για τη συγκεκριμένη διαδρομή είναι άνοιξη προς καλοκαίρι.
- Για να μείνετε στο καταφύγιο θα πρέπει να κάνετε κράτηση μέσω του ΕΟΣ αρκετό καιρό πριν.
-Η συγκεκριμένη διαδρομή μπορεί να συνδυαστεί με πολλές άλλες διαδρομές μέσα στον Πάρνωνα.


*Η πρώτη φωτογραφία είναι απο τον Γιάννη Σαμαρτζή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου