8 Ιαν 2012

Ι.Μ Μαλεβής

Το μοναστήρι της Παναγιάς της Μαλεβής είναι το πιο διάσημο μοναστήρι της Κυνουρίας. Βρίσκεται 7 χλμ μακριά απο τον Άγιο Πέτρο στο δρόμο προς Άστρος και αποτελεί κέντρο του λεγόμενου θρησκευτικού τουρισμού, δεκάδες πούλμαν καταφθάνουν τα Σαββατοκύριακα στη περιοχή.

Το πρώτο μοναστήρι  χτίστηκε το 717μ.χ. σε τοποθεσία αρκετά πιο χωμένη στις πλαγιές του Πάρνωνα(θέση Κανάλους). Ήταν αντρικό μοναστήρι μέχρι που έναν χειμώνα όλοι βρήκαν τραγικό τέλος απο το κρύο.Τότε λέγεται οτι η εικόνα εμφανίσθηκε στη σημερινή θέση του μοναστηριού με ένα καντήλι να καίει δίπλα της. Την μετέφεραν στη παλαιά τοποθεσία αλλά και πάλι η εικόνα εμφανιζόταν εκεί. Έτσι αποφάσισαν να χτίσουν το μοναστήρι σε αυτή τη θέση το 1116. Στη μονή πέρασε μέρος της ζωής του και ο Νείλος Τερζάκης ο οποίος αργότερα ανακυρήχτηκε και άγιος (εκκλησίες αφιερωμένες υπάρχουν τόσο στον Άγιο Πέτρο όσο και στον Πειραιά) ενώ τον 18ο και 19ο η μονή καήκε και καταστράφηκε αρκετές φορές αλλά πάντα οι κάτοικοι της περιοχής βοηθούσαν να ξαναχτιστεί.
Απο το 1964 η μονή έγινε γνωστή σε όλη την Ελλάδα μετά το θαύμα που λέγεται οτι συντελέστηκε (για περισσότερες πληροφορίες καλύτερα κοιτάξτε εδώ  http://www.pigizois.net/ieres_mones/i_m_panagias_malevi/index_malevi.htm απο όπου πήρα άντλησα αυτές τις πληροφορίες) και απο τότε μέχρι σήμερα συρρέει κόσμος απο όλη την Ελλάδα με οργανωμένες ή μη εκδρομές. Απο το 1949 είναι γυναικείο μοναστήρι.

Πέραν του θρησκευτικού χαρακτήρα του όμως αξίζει την επισκεψή μας? Η αποψή μου είναι πως αξίζει έστω μια βόλτα γιατί είναι χτισμένο σε μια καταπράσινη πλαγιά γεμάτη κέδρα, πραγματικά πολύ όμορφο σκηνικό. Επίσης αξίζει το μικρό παλιό πέτρινο εκκλησάκι του Άγιου Νείλου. Επίσης το μοναστήρι είναι πάρα πολυ περιποιημένο με ελάχιστες ατέλειες και παραφωνίες και κατα τη διάρκεια των μυστηρίων η ατμόσφαιρα είναι επιβλητική.


Απο την άλλη η δημοφιλία της Μαλεβής μετά το το 1964 την έχει μετατρέψει σε τουριστικό προορισμό και αυτό έχει τις συνεπειές του. Όταν κάποιος απο μακριά κοιτάξει την κατασκευή θα νομίσει οτι πλησιάζει σε μια ξενοδοχειακή υποδομή που διακόπτει την συνέχεια του τοπίου με έναν μάλλον βίαιο τρόπο. Το παλιό εκκλησάκι μοιάζει πνγμενο δίπλα στην νεόκτιστη μεγάλη εκκλησία αλλά και στα πάρα πολλά κελιά γύρω γύρω. Οπως και να έχει δεν χρειάζεται να μπώ σε περισσότερες λεπτομέριες αφού το αν θα επισκεφτεί κάποιος αυτόν τον must προορισμό αποτελεί περισσότερο ζήτημα προσωπικό , αλλά το γεγονός είναι οτι το μοναστήρι έχει επηρεάσει τον χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία της περιοχής καταλυτικά με θετικό και αρνητικό τρόπο (θα προσπαθήσω να το αναλύσω σε άλλη δημοσίευση αυτό).

(!) Απο το μοναστήρι ξεκινάει το ένα πεζοπορικό μονοπάτι για την ανάβαση στο οροπέδιο του Πάρνωνα και στην κορυφή.



2 σχόλια:

  1. Επίσης ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το πόσο σημαντική υπήρξε η περιοχή ακόμα και κατά την αρχαιότητα θα βρείτε: www.golden-greece.gr/places/peloponnisos/arkadia/astros/map.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή